Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Basszus Gitárok

A BASSZUSGITÁR

1930-as évek: Korai basszusgitárok
Paul Tutmarc egy gitárhoz hasonló basszus hangszert készített bundokkal, amelyet vizszintesen kellett tartani. Az új gitár formának köszönhetően egyszerűbbé vált a hangszer hordozása és szállítása, a bundok pedig egyszerűbbé tették a pontos megszólaltatást, ami a hangszeren való játszást, és ennek a megtanulását is megkönnyítette.                        
Az 1950-es és '60-as évek: A Fender basszusgitár
Az 1950-es években egy Leo Fender nevű villamosmérnök létrehozta a világ első sorozatgyártott basszusgitárját. A Fender Precision Bass-t (avagy a P-Basst) 1951-ben mutatták be. A formája a Telecaster gitáréhoz hasonló kényelmesebb, lekerekített testtel és egyetlen darab osztott pickuppal.
A Fender a következő basszusgitárja az 1960-ban bemutatott Jazz Bass volt, ami a Jazzmaster gitár basszus változata volt. Két egyszerű hangszedővel rendelkezett, egy közel a húrlábakhoz, egy pedig a P-Basséval megegyező helyen, mindekettő külön hangerő-, és hangszínszabályozóval rendelkezett.                                                                                                                                          Basszusgitár típusok

 1.  Elektromos basszusgitárok
  A basszusgitárok legelterjedtebb formája a négy fémhúrral és hangszedővel ellátott elektromos basszusgitár. A test tömör, általában fából készül, a hang létrehozásában ennek van az egyik legmeghatározóbb szerepe. Ezek a fajtájú gitárok a leggyakoribbak. Elektromos basszusgitároknál beszélhetünk aktív és passzív gitárokról. Az aktív elektronikás basszusgitárokban van egy előfok, amely lehetővé teszi a hangszínszabályzást a hangszeren. Passzív gitárok esetén csak a hangerőt, és a hangszínt állíthatjuk. Az árak 30000Ft-tól kezdődnek és a határ a csillagos ég. A szín és forma már ízlés dolga és persze, hogy milyen zenét akarunk játszani.

 2.  Akusztikus basszusgitárok
   
  ABGAz akusztikus basszusgitár (Acoustic Bass Guitar ? ABG) felépítése a jól ismert akusztikus gitár, vagy a klasszikus gitáréhoz hasonlít, a hang létrehozására szolgáló üreges fa test azonban valamivel nagyobb. A modern akusztikus basszusgitárt a korai 1970-es években kezdték el kifejleszteni, az ilyen gitárok építésének úttörője Ernie Ball. Az alapvető ötlet szerint, ha az elektromos gitárhoz az elektromos basszusgitár illik, akkor miért ne lehetne az akusztikus hangszereket akusztikus basszusgitárral kísérni.

 3.  Basszusgitárok több húrral
   
  5 húrralÖt húrnál általában H-E-A-D-G, vagy ritkábban E-A-D-G-C (esetleg E-A-D-G-H) hangolás a legjellemzőbb. Általában tehát a hangskála lefelé történő kiterjesztésének céljából alkalmazzák az ötödik húrt, ritkábban pedig a magasabb hangok kényelmesebb elérése céljából. A kilencvenes évek eleje óta létezik a A-E-A-D-G hangolás amely a "drop" A-ra hangolt gitárokon játszó zenekarok basszusgitárosainál vált divattá. Ezt a hangszer hangtartományának radikálisan lefelé kiterjeszését eredményező hangolást szinte kizárólag a keményebb metalt játszó zenekarok alkalmazzák.
  A hat húros basszusgitár hangolása általában H-E-A-D-G-C (esetleg H-E-A-D-G-H), vagyis a négyhúros változathoz képest a hangterjedelem fölfelé és lefelé is ki van terjesztve. Kevésbé gyakori, de ugyancsak jellemző az E-A-D-G-H-E hangolás, amelynél további két magasabb húrt alkalmaznak a megszokott négy húr mellett.
  Léteznek 7,8,9,10,11,12 húros basszusgitárok is, ezeket kevesen használják, mert leginkább a "stick"-hez hasonlóan 2 szólamban játszanak rajtuk. Ez megkövetel egy igen magas virtuózitást. Ezek hangolása: 7 húrosnál H-E-A-D-G-C-F, 8 húrosnál H-E-A-D-G-C-F-Bb, 9 húrosnál F#-H-E-A-D-G-C-F-Bb, 10 húrosnál F#-H-E-A-D-G-C-F-Bb-Eb, 11 húrosnál F#-H-E-A-D-G-C-F-Bb-Eb-Ab, 12 húrosnál F#-H-E-A-D-G-C-F-Bb-Eb-Ab-Db. De ezek persze változhatnak kényelem, és játszott dal függvényében. Neves képviselői a 8-9 húros basszusgitárnak Bill Dickens, AL Caldwell. Vannak olyan 8,10,12 húros basszusgitárok, amelyek hasonlóan az akusztikus, és szólógitároknál is előforduló oktávhúrokat kapnak.
  A több húros basszusgitár jazz, latin, de a heavy metal zenében is gyakran alkalmazott

 4.  Érintő nélküli basszusgitárok
   
  Érintők nélkülAz érintő nélküli basszusgitárok ("fretless bass") profi zenészek számára biztosítják az igazán kifinomult játékra a lehetőséget. A húrok közvetlenül a fogólap felületének nyomódnak neki, emiatt a hangszer hangja eltér az érintővel ellátott gitárok hangszínétől. Esetenként az érintők helyett csak jelölő vonalak vannak, amelyek nem emelkednek ki a fogólapból, de leggyakrabban ezek is elmaradnak. Az érintő nélküli basszusgitárokat széleskörben alkalmazzák a jazz zenében.

 5.  Basszusgitárok fej nélkül
  Fej nélkülA megszokottól eltérően a fej nélküli basszusgitárnál a nyak végén fixen rögzíthetők a húrok, a hangolás pedig a test hátsó részén valósul meg. 

 

Képek:

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.