Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jazz Gitárok

 

A JAZZGITÁR

A gitárfajta egyik megteremtője Les Paul dzsesszgitáros volt, aki ?Fatuskó? (The Log) néven elhíresült prototípusával valószínűleg az első ilyen hangszert alkotta meg az 1940-es évek közepén. Lényegében egy fenyődeszkára erősített hangszedőről volt szó, melyet egy üreges gitártestbe integrált. 1946-ban megmutatta az eredményt a Gibson cégnek, de ők nem voltak vevők az ötletre és inkább az ES-150-es üreges testű sorozatra koncentráltak.

A '40-es évek végén aztán a Gibson ? látván a Fender sikereit a tömörtestű elektromos gitárok piacán ? végül megfontolta Les Paul ötletét, és elektromos hangszedőt épített akusztikus gitárjaira. Az első ilyen sorozatban készülő modell a Gibson ES-350 volt, mely 1947-ben került forgalomba. A hangszedő alkalmazására azért volt szükség, mert a korabeli hangszerek hangereje már elnyomta a minden erősítés nélküli gitárhangot, nem is beszélve a magas hangokról, amelyek alacsonyabb amplitúdójuk miatt sokkal kevésbé hallhatóak.

Az ES-350-es széria sikereit látva a Gibson 1949-ben piacra dobta az ES-175-öst, mely klasszikus jazzgitárrá vált. A kor híres gitárosai mind használták ezt a típust kezdve Joe Passotól Pat Metheny-ig.

Képek:

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

busa.patrik@centrum.sk

(Busa patrik, 2011.05.07 20:56)

Ezek a jazz gitarok egy pecialoi jo gitar konyu gitar elektronos nemit aza nehez vilan gitarok enis ijenre vagyok ijen jazz gitara koszonom szepen hogy meg halgatak.